Amethyst gotuje !

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This
Witajcie, dziś przychodzę do Was z kulinarnym postem, mała odmiana!
Pewnie Wy też od jakiegoś czasu zastanawialiście się o co chodzi z reklamami , w których biorą udział Pascal i Okrasa?!
Co tydzień Pascal i Okrasa przygotowują przepis na posiłek, z produktów, które kupimy w Lidlu.
Skusiłam się i w tym tygodniu wybrałam przepis Karola Okrasy "Pierś z kurczaka z salami Chorizo i serem Manchego".

Na stronie KUCHNIA LIDLA znajdziecie przepisy i wszystkie informacje o akcji.
Przytoczę przepis, z którego skorzystałam:
Co kupić:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka: 680 g
- salami Chorizo: 70 g
- ser Manchego: 50 g
- czosnek: 2 ząbki
- cytryna: 1 szt.
- sól: do smaku
- pieprz czarny ziarnisty: 1 opakowanie
- olej rzepakowy: 30 ml
- młode ziemniaki: 500 g
- oliwki: 40 g
- pomidor: 3 szt.
- cebula: 1 szt.
- sok z cytryny: do smaku
- bazylia: 20 listków
- oliwa z oliwek: 50 ml
- pieprz: do smaku

Jak zrobić:
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

* Przygotuj 1 naczynie żaroodporne.

* Przygotuj moździerz.
* Przygotuj wykałaczki.
* Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół).
* Propozycja podania: z młodymi ziemniakami.

Kurczak:
Piersi kurczaka z obu stron solimy, obsypujemy je zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz startą skórką z cytryny. 

Odstawiamy je na 15 minut, żeby przeszły aromatem. Następnie piersi kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem ząbka czosnku – do momentu, aż się zarumienią (mięso powinno być surowe w środku).

Usmażone piersi wyjmujemy na deskę i wykrawamy w nich kieszonki (wzdłuż). Do każdej z kieszonek wkładamy po 2 plasterki salami Chorizo i po 2-3 średnie listki bazylii.

Spinamy całość wykałaczkami, wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem Manchego, pieczemy w 180 stopniach C (termoobieg) przez 10 minut.

Salsa:
Do czystej miseczki wrzucamy posiekany w kosteczkę ząbek czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory bez gniazd nasiennych i cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.

Dodajemy 50 ml (mniej więcej 3 łyżki) oliwy z oliwek, odrobinę pieprzu i soli. Na sam koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.

Upieczone kawałki kurczaka kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, wykładamy na talerz razem z salsą.

Przystrajamy kilkoma listkami bazylii i resztą pokruszonego pieprzu.

Podajemy z młodymi ziemniakami
Wyszło przepysznie!
Moje danie :
Polecam, spróbujcie! Smacznego!
Buziaki, Amethyst :*

7 komentarzy:

  1. uwielbiam te reklamy z lidla :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie jestem dobra w gotowaniu :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello dear,
    maybe you would like to follow each other's blogs with blogger and bloglovin? I really like yours!

    http://www.facebook.com/pages/wolffashion/369430966451649

    have a nice day!
    gV

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada niesamowicie smacznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyyyccha! jeszcze gotować potrafi zdolniacha!:* buźki! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :* Zapraszam do obserwacji oraz polubienia mnie w Social Media :)