Gotuj ze mną

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This
Szybki, prosty, smaczny obiad potrzebny od zaraz?

To nie problem!

W kuchni dopiero raczkuję, ale sprawia mi to wiele przyjemności, a kiedy potrawa wychodzi pyszna, wszystkie domowe brzuszki są pełne i zadowolone, to moje serce rośnie!

Dlatego co jakiś czas będę dzieliła się z Wami moimi kuchennymi poczynaniami ^^

Dziś przedstawiam Wam Pierś z kurczaka w sosie Lutenica.
 Potrzebujemy :
- pierś z kurczaka
- przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- świeża bazylia
- pół słoika Lutenicy

Lutenica to gęsty sos z grillowanej i obranej ze skórki papryki, bakłażana i pomidora.

Moja jest od Premium Rosa. Czy inne firmy mają w swojej ofercie ten produkt, nie wiem. 

Pierś kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy. Smażymy, aż będzie w środku białe. Dodajemy Lutenicę, a na sam koniec bazylię. Gotowe!
Ja podałam z ziemniakami i pieczarkami, ale oczywiście możecie sami skomponować z czym chcecie podać tę potrawę.
Polecam, spróbujcie! 

 Smacznego!

Buziaki, Amethyst :*

8 komentarzy:

  1. Pierś z kurczaka uwielbiam, a lutenica to dla mnie kulinarna nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam!:) Jak gdzieś znajdę ten sos, to na pewno spróbuję :)

    http://coconutlimee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy wcześniej o tym sosie nie słyszałam. Ale wygląda to tak smacznie, że koniecznie muszę poszukać u siebie lutericy i zrobić podobne danie. Uwielbiam gotować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy wcześniej o tym sosie nie słyszałam. Ale wygląda to tak smacznie, że koniecznie muszę poszukać u siebie lutericy i zrobić podobne danie. Uwielbiam gotować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląga Apetycznie! :) zapraszam do mnie! + obserwujemy ? odpowiedz na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pierwszy raz słyszę o tym sosie ale po samym składzie - papryka, bakłażan musi być świetny :D będę szukać w sklepach

    OdpowiedzUsuń
  7. ale to jest polska wersja lutenicy - prawdziwa bułgarska to prawdziwa bułgarska - mam to szczęście, że koło mojego domu jest taki mały sklepik, gdzie mają bułgarską we wszystkich rodzajach - drobną, gruboziarnistą, ostrą i łagodną. Jako ekspertka od bułgarskiej kuchni powiadam, że najlepsza jest "домашна лютеница"

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :* Zapraszam do obserwacji oraz polubienia mnie w Social Media :)