Brownie z fasoli, czy to jest smaczne?

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This
W poście urodzinowym z grudnia prezentowałam tort, jaki upiekłam na moje urodziny, pamiętacie (klik)? Może wielu z Was to zdziwi, ale zrobiłam go z fasoli konserwowej, nie dodałam do niego ani grama mąki. Fasolowe brownie piekę na różne okazje, nikt nawet nie spodziewa się, z jakich jest składników. Lubię to zdziwienie w oczach moich gości, kiedy ujawniam tajemnicę :P

Myśląc o takim cieście pewnie zastanawiacie się czy jest smaczne, owszem jest i to bardzo, ja je uwielbiam, moja rodzinka też! 

Śmiało, przygotujcie to ciasto w swoim domu i sami się przekonajcie :)

Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej z puszki (2 puszki po 400g, po odcedzeniu jedna ma 200g)
  • 3 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki miodu/melasy
  • 3 łyżki kakao
  • 40g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
  • 40g orzechów
  • 20g migdałów
  • 20g rodzynek/żurawiny
  • cynamon
  • sól
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Opcjonalnie: inne bakalie, świeże lub mrożone maliny/truskawki. Na specjalne okazje polecam podawać go z kremem mascarpone zmieszanym z jogurtem greckim i udekorować świeżymi owocami <3 Pycha!

Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając odrobinę soli na sztywną pianę. Fasolę wypłukać, dodać banana, miód lub melasę i zblendować na jednolitą masę. Dodać kakao, cynamon, sodę i sól. Czekoladę i bakalie rozdrobnić i dodać do masy, następnie delikatnie dodać do niej ubite białka i wymieszać. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
Ciasto jest mocno czekoladowe, a dzięki czekoladzie, owocom i bakaliom fajnie miękkie i lekko wilgotne. 

Więcej informacji na temat dań bez alergenów znajdziecie na portalu www.mojealergie.pl.

Smacznego :) 

PS Koniecznie pochwalcie się swoimi wypiekami i oznaczajcie mnie na zdjęciach, a także dajcie znać, czy chcecie więcej przepisów na smaczne i zdrowe pyszności?

20 komentarzy:

  1. Mhhmmm.. ale kusisz, a tu trzeba dbać o linię po porodzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, to jak najbardziej takie ciasto jest dla Ciebie :) Jest bardzo dietetyczne, możesz jeść śmiało.

      Usuń
  2. Robiłam podobne bardzo często, ale jak już je zrobię to nie mogę się oderwać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam przepyszne! Do tego jakie zdrowe :) fasoli nie czuć w ogóle. Dzięki za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, dobre przepisy niech się roznoszą :)

      Usuń
  4. jadłam kiedyś takie ciasto, faktycznie jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię fasolowe brownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam ale zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. WOW! Zrobię na pewno! Wygląda jak piernik, i jestem ciekawa smaku. Nic dziwnego że nikt się nie skapnie że to placek z fasoli ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. te puszki fasoli to jakiej wielkości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie nie dodałam tego w przepisie, już poprawiłam. 2 puszki po 400g, po odcedzeniu jedna ma 200g.

      Usuń
  9. więcej niż uwielbiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam! już kradnę przepis i poproszę więcej takich, najlepiej bardzo dietetycznych.

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę w końcu wypróbować :D Ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ciasto jest bardzo czekoladowe, sama sprawdź :)

      Usuń
  12. Jakiej wielkości blaszkę użyć?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :* Zapraszam do obserwacji oraz polubienia mnie w Social Media :)